Vad är hälsokost

Det råder delade meningar och en stor förvirring om vad hälsokost egentligen är för något. När det idag finns hundratals, ja till och med tusentals, produkter på marknaden som påstår sig vara just ”hälsokost”. Hälsokost som menas på ska råda bot på diverse åkommor och besvär som vi människor dras med, eller inbillat oss i vissa fall? Den åsikt de allra flesta har omkring vad som är hälsokost, och vad som inte är, är att hälsokost ska vara livsmedel som kan ses vara främjande för hälsan. Vad som sen är livsmedel är en annan femma. Hade man kallat en burk med piller för livsmedel?

Förväxla ej hälsokost med naturläkemedel

Gränsen för vad som ska kallas för hälsokost och vad som ska kallas för naturläkemedel är hårfin många gånger. Det finns många produkter på marknaden idag som marknadsförs som både hälsokost och som naturläkemedel. Att detta är möjligt beror helt enkelt på att det inte riktigt finns någon har en aning om vad skillnaden mellan de två är. Och det krävs en del forskning för att komma fram till vad som skiljer de två åt. Man får börja nysta i naturläkemedelsänden med att ta fram skillnaden mellan naturläkemedel och vanligt läkemedel. Naturläkemedel är naturprodukter med medicinska påståenden, alltså medel och substanser som härstammer direkt ifrån naturen. Vanliga läkemedel är mer kemiskt framställda, substanser och medel ihopsatta på konstgjord väg. Det ska tilläggas att inget av läkemedlen saknar biverkningar. Du kan få biverkningar även om läkemedlet härstammar ifrån naturen, dock brukar biverkningar från naturläkemedel vara aningen snällare.

Hälsokost, naturläkemedel och läkemedel

För att en preparat ska få kallas för läkemedel ska det ha genomgått väldigt många vetenskapliga tester som bevisar läkemedlets verkan och effekter. Det visar också eventuella biverkningar som man kan få av att inta medlet. I Sverige så är det läkemedelsverket som sköter alla tester på nya preparat och medel som kommer inte i landet eller uppfinns här. Ett naturläkemedel genomgår samma sorts tester som riktiga läkemedel, men kraven är väldigt mycket lägre än för de ”riktiga” läkemedlen. Även o m naturläkemedel i många fall kan vara lika bra, eller rent ut av bättre, än vanliga kemiska läkemedel. Ett naturläkemedel behöver egentligen inte ”bevisa” någonting för att få kallas för läkemedel. I den del fall kan det räcka med att det finns en tradition av att använda medlet mot en viss åkomma för att det ska bli godkänt. Det behöver inte visa på någon som helst effekt. Det krävs dock att produktionen av medlet håller någon sån där standard, inte lika hög som för vanliga läkemedel, men ändå under ordnade former med hygien osv. Skulle inte ett naturläkemedel inte klara av testerna för att klassas som just naturläkemedel så kan man kalla medlet för kosttillskott eller hälsokost. Så hälsokost är ett misslyckat naturläkemedel helt enkelt.

 Hälsokost och biverkningar

Det råder allmän förvirring när det kommer till hälsokost och dess magiska effekter(iallafall om man ska tro på en del marknadsföring). Piller ska göra dig smal, snygg, pigg, stark, spänstig, frisk, rik, lycklig.. ja ni fattar. Allting framställs så skickligt att man helt glömmer bort att det kan finnas baksidor, det sägs inte högt, publiken ska lura sig själva. ”Kan inte uppkomma biverkningar för det kommer ifrån naturen”. Detta är helt fel och galet. Det kan uppkomma biverkningar oavsett om det kommer ifrån naturen eller ej. Naturen är inte alltid så snäll mot oss, i naturen finns det ju giftiga svampar, giftiga djur. Bland de farligaste gifterna kommer ju faktiskt ifrån naturen. Det kommer ofta in rapporter angående naturläkemedel och hälsokost som gett biverkningar och Interaktioner(olika medel som påverkar varandra) till läkemedelsverket. Det har alltså kommit in rapporter om att hälsokost och naturläkemedel kan störa ut, Interaktion, andra mediciner man äter. Det kan uppkomma oväntade biverkningar och den andra medicinen kan helt tappa verkan.

Spridning av hälsokost

Hälsokost på internet

Hälsokost

Idag finns det hälsokost att tillgå lite varstans i vårt land. Det finns på apoteket, det finns hälsokostbutiker som inriktat sig mot just den produkten. Det finns ett otal ställen på internet som säljer hälsokost online. Visst kan man få ut bra effekter av att få i sig kosttillskott och medel som kroppen behöver. Men det får aldrig bli så att den vanliga kosten ersätt mot hälsokost.